El municipi

El terme municipal s’estén per la plana d’inundació dels rius Ter i Daró, tot i que la part occidental està formada per petits pujols, el més elevat dels quals és el Montori. Parlavà és el cap de municipi, però el terme també comprèn el poble de Fonolleres i els veïnats de la Rutlla i Matabou. Des del punt de vista urbanístic, el poble de Parlavà està estructurat per un conjunt de cases situades al voltant de l’església, consagrada a Sant Feliu. Aquest és un dels elements patrimonials més notoris.

És de planta romànica, tot i que fou alterada per una obra de fortificació i diverses reformes posteriors. Des del punt de vista arquitectònic, també són particularment interessants algunes masies distribuïdes pel nucli.
Pel que fa a Fonolleres, nucli situat al costat del riu Daró, es conserva en bon estat l’església romànica dedicada a Sant Cristòfol, i encara es pot trobar algun testimoni residual d’un antic castell. L’estructura del nucli, de petites dimensions, juntament amb el seu emplaçament, fa que ens trobem en un indret on es pot gaudir d’una tranquil·litat extraordinària, enmig d’un paisatge típicament de la plana empordanesa.

L’economia local ha estat estretament lligada a l’àmbit rural, com passa amb la majoria de poblacions de la rodalia. Pel que fa a l’aspecte social i cultural, cal destacar l’important dinamisme cívic de la població, que cada any celebra amb gran intensitat la seva festa major -primer cap de setmana d’agost-, i la festa petita -Dilluns de Pasqua Granada, pel mes de maig-. Un dels màxims exponents de la vitalitat cívica de Parlavà el trobem representat per la coral Veus de Parlavà, entitat que aplega veïns de diferents edats, que han consolidat amb els anys un col·lectiu humà que pregona amb orgull el nom del seu municipi allà on actua. Un esdeveniment que també permet il·lustrar el sentiment tan arrelat de pertinença al poble que té la població és el Sopar Popular, una trobada multitudinària que cada mes d’agost aplega centenars de veïns i amics amb l’objectiu de passar plegats una vetllada agradable al voltant de la taula.

Tot plegat configura un municipi altament cohesionat socialment i amb una gran qualitat de vida, situat en un entorn privilegiat i ben comunicat, al bell mig de la plana empordanesa.